Αμερικανικά δημοσιεύματα υμνούν την FYROM

Αμερικανικά δημοσιεύματα υμνούν την FYROM

Αρ. Πρωτ. 9704/04.05.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα και τα άρθρα από Αμερικανούς αξιωματούχους, που υμνούν και εγκωμιάζουν την FYROM. Ανησυχητικό και συνάμα εξοργιστικό, είναι το γεγονός ότι τα άρθρα αυτά προέρχονται από υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη στα Σκόπια προχώρησε στη συγγραφή άρθρου, το οποίο δημοσίευσε η μηνιαία έκδοση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «State Magazine», υπό τη συγκατάθεση και του Αμερικανού πρεσβευτή στη FYROM, με το οποίο παρομοιάζει την FYROM με «μαργαριτάρι των Βαλκανίων».

Ακόμη, εκλαμβάνει ως ιστορικό δεδομένο ότι οι σύγχρονοι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και ταυτίζεται με την προπαγανδιστική άποψη των Σκοπιανών ότι «η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας προκαλούν συζητήσεις και τριβές στα Βαλκάνια και κυρίως με την Ελλάδα». Αυτές οι αντιλήψεις και θεωρήσεις, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν και μόνο έκρυθμο κλίμα δημιουργούν. Οι επικίνδυνες αυτές απόψεις, που προέρχονται από ανώτερους αξιωματούχους και φέρουν τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας, είναι απαράδεκτες και προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος και  όχι να υιοθετεί μια στάση απάθειας και έλλειψης ενδιαφέροντος για τα εθνικά μας θέματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στα προκλητικά αμερικανικά δημοσιεύματα, που αφορούν την FYROM;

Απάντηση Υπουργείου